Κλίμακα τυφώνων Saffir-Simpson

Η κλίμακα τυφώνων Saffir-Simpson δημιουργήθηκε το 1971 από τον πολιτικό μηχανικό Herbert Seymour Saffir (Χέρμπερτ Σαφίρ) και τον μετεωρολόγο Robert Homer Simpson (Ρόμπερτ Σίμπσον), ενώ πρώτο-χρησιμοποιήθηκε το 1973.

Έχει πέντε κατηγορίες οι οποίες βασίζονται στην σταθερή ταχύτητα του ανέμου ενός τυφώνα και εκτιμά τις πιθανές υλικές ζημιές που πρόκειται να προκληθούν.

Οι τυφώνες που ανήκουν στις κατηγορίες τρία, τέσσερα και πέντε θεωρούνται μείζων τυφώνες, εξαιτίας της μεγάλης πιθανότητας για απώλεια ζωής και εκτεταμένων ζημιών.

Οι τυφώνες που ανήκουν στις κατηγορίες ένα και δύο, είναι επίσης επικίνδυνοι, και απαιτείται να παρθούν προληπτικά μέτρα για τις ανθρώπινες ζωές και την προστασία των σπιτιών.

Στον Δυτικό Βόρειο Ειρηνικό ωκεανό χρησιμοποιείται ο όρος «σούπερ τυφώνας» για να χαρακτηρίσουν έναν τροπικό κυκλώνα με σταθερή ταχύτητα ανέμου άνω των 241 χιλιόμετρα την ώρα (άνω των 150 μιλίων την ώρα, άνω των 130 κόμβων).

Κατηγορία 1

Σταθερή ταχύτητα ανέμου από 119 έως 153 χιλιόμετρα την ώρα (από 74 έως 95 μίλια την ώρα, από 64 έως 82 κόμβους)

Πολύ επικίνδυνοι άνεμοι οι οποίοι μπορούνε να προκαλέσουν ορισμένες υλικές ζημιές σε κτίρια, να ρίξουν μεγάλα κλαδιά δέντρων και επίσης να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές στις γραμμές ρεύματος.

Κατηγορία 2

Σταθερή ταχύτητα ανέμου από 154 έως 177 χιλιόμετρα την ώρα (από 96 έως 110 μίλια την ώρα, από 83 έως 95 κόμβους)

Εξαιρετικά επικίνδυνοι άνεμοι οι οποίοι μπορούνε να προκαλέσουν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτίρια. Μεγάλη περίπτωση να πέσουνε δέντρα και να κλείσουν δρόμους, ενώ οι ζημιές που θα προκληθούν στις γραμμές ρεύματος θα διαρκέσουν από μερικές μέρες έως εβδομάδες.

Κατηγορία 3 (μείζων τυφώνας)

Σταθερή ταχύτητα ανέμου από 178 έως 208 χιλιόμετρα την ώρα (από 111 έως 129 μίλια την ώρα, από 96 έως 112 κόμβους)

Καταστροφικές ζημιές θα συμβούν από τους δυνατούς ανέμους σε κτίρια, όπως η αποκόλληση στέγης. Τα δέντρα θα ξεριζωθούν και θα πέσουν στους δρόμους. Μετά από αρκετές ημέρες ή εβδομάδες θα επανέλθει το ηλεκτρικό και το νερό.

Κατηγορία 4 (μείζων τυφώνας)

Σταθερή ταχύτητα ανέμου από 209 έως 251 χιλιόμετρα την ώρα (από 130 έως 156 μίλια την ώρα, από 113 έως 136 κόμβους)

Καταστροφικές ζημιές θα προκληθούν από τους δυνατούς ανέμους. Σοβαρές υλικές ζημιές σε κτίρια τα οποία θα μείνουν ακατοίκητα για αρκετό καιρό. Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και σωλήνες νερού θα καταστραφούνε και θα χρειαστεί αρκετό καιρό να επιδιορθωθούν.

Κατηγορία 5 (μείζων τυφώνας)

Σταθερή ταχύτητα ανέμου από 252 χιλιόμετρα την ώρα και άνω (από 157 μίλια την ώρα και άνω, από 137 κόμβους και άνω)

Καταστροφικές ζημιές θα προκληθούν στις περιοχές που θα πληγούν από τον τυφώνα και θα είναι ακατοίκητες από εβδομάδες έως μήνες.

Επισκεφτείτε την σελίδα του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (πατήστε εδώ για μετάβαση) για να δείτε την εικονογράφηση των ζημιών της κάθε κατηγορίας.