Edgar Dean «Ed» Mitchell, πιλότος σεληνακάτου 1930-2016

Πληροφορίες από το greece-salonika.blogspot.com & το περιοδικό Apollo Ιστορία των αποστολών της εφημερίδας Καθημερινής

Ο Αμερικανός αστροναύτης Έντγκαρ Μίτσελ (Edgar Dean Mitchell), ο έκτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι και ήταν ο πιλότος της σεληνακάτου Αντάρες (Antares) της αποστολής Apollo 14 το 1971, απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών.

Ο Μίτσελ πέθανε στο Ουέστ Παλμ Μπιτς (West Palm Beach) της Φλόριντας την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016, την παραμονή της 45ης επετείου από την προσσελήνωσή του, διευκρίνισε η NASA. Σύμφωνα με την εφημερίδα Palm Beach Post, πέθανε σε ένα κέντρο για ηλικιωμένους λόγω ασθένειας.

Στην μοναδική του διαστημική αποστολή, ο Μίτσελ μαζί με τον Άλαν Σέπαρντ Τζούνιορ (Alan Bartlett Shepard, Jr.), τον πρώτο Αμερικανό που ταξίδεψε στο διάστημα, βρισκόταν στην σεληνάκατο όταν προσεδαφίστηκε την 5η Φεβρουαρίου 1971. Η αποστολή τους -η τρίτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι- ήταν να εγκαταστήσουν επιστημονικά όργανα, να κάνουν μια δοκιμή συστημάτων τηλεπικοινωνιών, να φωτογραφίσουν την επιφάνεια της Σελήνης και φαινόμενα στο βαθύ διάστημα, καθώς και να συλλέξουν πετρώματα.

Οι Μίτσελ και Σέπαρντ έκαναν ρεκόρ χρόνου για την μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανυθεί ποτέ στην επιφάνεια της σελήνης, το μεγαλύτερο φορτίο που μεταφέρθηκε στην Γη από τον δορυφόρο της και την πιο μακρά παραμονή στην Σελήνη (1 ημέρα, 9 ώρες, 30 λεπτά). Ήταν επίσης οι πρώτοι αστροναύτες που μετέδωσαν έγχρωμες τηλεοπτικές εικόνες από την Σελήνη. Ο Μίτσελ συνέβαλε να συλλεχθούν σεληνιακά πετρώματα και δείγματα του εδάφους βάρους 45 κιλών.

Ο Μίτσελ αποχώρησε από την NASA και το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και το 1973 ίδρυσε το Ινστιτούτο Νοητικών Επιστημών, που ήταν αφιερωμένο στην έρευνα για την φύση της συνείδησης και για παραφυσικά φαινόμενα. Έλεγε πως πίστευε πως έχουν επισκεφθεί την Γη εξωγήινοι, αλλά παραδεχόταν πως δεν είχε δει ποτέ κανέναν.

Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 1997, ο τεξανός Μίτσελ, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του MIT, που επελέγη για να γίνει αστροναύτης το 1966, είχε δηλώσει πως τον προσέλκυσε στην NASA η δήλωση του προέδρου Τζον Κένεντι (John Fitzgerald Kennedy) ότι έπρεπε να σταλούν αστροναύτες στο διάστημα.

«Ο Έντγκαρ ήταν ο ένας από τους μόλις 12 ανθρώπους που έχουν βαδίσει στην Σελήνη και συνέβαλε να αλλάξει η αντίληψή μας για την θέση μας στο σύμπαν», ανέφερε ο επικεφαλής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν.

Ο Μπαζ Όλντριν (Buzz Aldrin), ο δεύτερος άνθρωπος που περπάτησε στην Σελήνη, απέτισε φόρο τιμής σε «άλλον έναν σεληνιακό πρωτοπόρο» μέσω του λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η αποστολή

Στόχος: Να εξερευνηθεί η περιοχή Fra Maura της Σελήνης και να συλλεχθούν δείγματα από την επιφάνειά της. Το Apollo 14 θα αναμετέδιδε επίσης τις πρώτες έγχρωμες εικόνες από την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης.

Διάρκεια: 9 ημέρες, 2 λεπτά.

Παραμονή στην Σελήνη: 1 ημέρα, 9 ώρες, 30 λεπτά.

Όνομα διαστημοπλοίου: Κίτι Χοκ.

Όνομα σεληνακάτου: Αντάρες.

Το πλήρωμα

Άλαν Σέπαρντ Τζούνιορ (Alan Bartlett Shepard, Jr.) Κυβερνήτης

Στιούαρντ Ρούζα (Stuart Roosa) Πιλότος διαστημοπλοίου

Έντγκαρτ Μίτσελ (Edgar Dean Mitchell) Πιλότος σεληνακάτου

Το χρονικό της αποστολή

  • 31 Ιανουαρίου 1971
    Οι καθυστερήσεις κατά την αντίστροφη μέτρηση, που προκλήθηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν κατάφεραν να ακυρώσουν την εκτόξευση του Apollo 14 και του πύραυλου Κρόνος V. Ώρα εκτόξευσης: 21:03:02 GMT.
  • 31 Ιανουαρίου: 11 λεπτά, 50 δευτερόλεπτα
    Η αποστολή εισέρχεται στην τροχιά της Γης και η μοναδική μηχανή στο ανώτερο στάδιο S-IVB κλείνει.
  • 1 Φεβρουαρίου: 4 ώρες, 56 λεπτά
    Μετά από σχεδόν δύο ώρες αγωνιώδους προσπάθειας, ο Στιούαρτ Ρούζα (Stuart Roosa) καταφέρνει τελικά με την έκτη προσέγγιση να προσδέσει το διαστημόπλοιο Κίτι Χοκ (Kitty Hawk) στην σεληνάκατο Αντάρες.
  • 4 Φεβρουαρίου: 81 ώρες, 56 λεπτά
    Το Apollo 14 εισέρχεται σε σεληνιακή τροχιά.
  • 4 Φεβρουαρίου: 82 ώρες, 38 λεπτά
    Το μέρος S-IVB του πυραύλου, που είχε απορριφθεί δύο ημέρες νωρίτερα, πέφτει στην Σελήνη. Ο σεισμογράφος του Apollo 12, που είχε εγκατασταθεί στην Σελήνη το 1969, καταγράφει στην πρόσκρουση.
  • 5 Φεβρουαρίου: 108 ώρες, 15 λεπτά
    Οι αστροναύτες προσεδαφίζονται στην Σελήνη, στην προκαθορισμένη περιοχή Fra Maura.
  • 5 Φεβρουαρίου: 113 ώρες, 39 λεπτά
    Ο Σέπαρντ και ο Μίτσελ ανοίγουν την μπροστινή καταπακτή της σεληνακάτου και ξεκινούν για τον πρώτο από τους δύο προγραμματισμένους περιπάτους τους.
  • 6 Φεβρουαρίου: 131 ώρες, 8 λεπτά
    Το πλήρωμα αποσυμπιέζει την σεληνάκατο Αντάρες, προετοιμάζοντας τον δεύτερο περίπατο στην Σελήνη. Οι Σέπαρτν και Μίτσελ συλλέγουν δείγματα πετρωμάτων βάρους 45 κιλών.
  • 6 Φεβρουαρίου: 141 ώρες, 45 λεπτά
    Η σεληνάκατος Αντάρες πυροδοτεί τον κινητήρα για την άνοδό της και απομακρύνεται από την επιφάνεια της Σελήνης για να συναντήσει το διαστημόπλοιο Κίτι Χοκ, που βρίσκεται σε τροχιά.
  • 9 Φεβρουαρίου: 216 ώρες, 2 λεπτά
    Το Κίτι Χοκ προσθαλασσώνεται στον Ειρηνικό ωκεανό και έτσι ολοκληρώνεται μια αρκετά ομαλή αποστολή. Το πλοίο ανάκτηση είναι το USS New Orleans.

Σχολιάστε